Ben jij eigenaar van een quad? Ga je graag regelmatig met de quad rijden? In dat geval is je quad verzekeren beslist iets om rekening mee te houden. Hierbij stelt er zich echter een niet onbelangrijk probleem. De manier waarop een quad moet worden verzekerd is namelijk in de praktijk afhankelijk van de categorie waaronder ze valt. Voor een quad geldt dan ook dat ze kan worden verzekerd als bromfiets, als een driewielig voertuig of zelfs als personen- of bedrijfsauto. Het zijn de specificaties van de quad die op dit vlak uiteindelijk de doorslag zullen geven. Hoe dan ook, ben jij ook benieuwd naar hoe je nu precies je quad kan verzekeren? Dan is het zeker de moeite waard om even de onderstaande informatie door te nemen.

            De basis voor een quad verzekeren

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds vermeld is het zo dat je bij een quad verzekeren rekening dient te houden met een behoorlijk aantal belangrijke aandachtspunten. In eerste instantie moet een quad worden goedgekeurd om te mogen rijden op de openbare weg. Op het ogenblik dat dit is gebeurd zal er worden gekeken naar de specificaties waar de quad over beschikt. Het zijn deze specificaties of eigenschappen die er namelijk voor verantwoordelijk zullen zijn hoe een bepaalde quad dient te worden verzekerd. De mogelijkheden waar je op dit vlak over beschikt zijn de volgende:

 

  • Binnen de categorie van de bromfietsen;
  • Als een driewielig voertuig;
  • Als een personenauto of een bedrijfsauto;

 

De verkeersregels die gevolgd dienen te worden door de bestuurder van de quad in kwestie zijn hier uiteraard eveneens van afhankelijk. Voor een quad geldt overigens dat je niet altijd minimum 18 jaar oud moet zijn om ze te kunnen en mogen besturen. Op het ogenblik dat het gaat om een quad die is goedgekeurd als bromfiets is het namelijk reeds mogelijk om deze te besturen vanaf de leeftijd van 16 jaar. Voor andere quads geldt dat je ze kan besturen vanaf de leeftijd van 18 jaar. Het precieze type quad en het jaar waarin je, je rijbewijs hebt behaald zijn verantwoordelijk voor het soort rijbewijs die je nodig hebt om de quad te mogen besturen. Let op! Er is ook een belangrijk misverstand dat bestaat over het rijden met een quad. Zo denken veel mensen dat het dragen van een helm tijdens het rijden met een quad steeds verplicht is. Dat is niet zo. Deze verplichting geldt dan ook enkel en alleen voor quads die niet over een gordel beschikken.

            Wat wanneer je quad niet is goedgekeurd?

Zoals hierboven reeds duidelijk gemaakt is het altijd van belang dat een quad wordt goedgekeurd voordat deze op de openbare weg mag rijden. Heb jij zo’n goedkeuring voor jouw quad niet ontvangen? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat deze niet op de openbare weg kan rijden. Dit mag bovendien ook niet voor eigen terreinen die wel toegankelijk zijn voor het openbaar vervoer. Het niet goedkeuren van een quad zorgt ervoor dat de regels voor wel goedgekeurde quads uiteraard niet gelden. Met andere woorden, ook het afsluiten van een quadverzekering is in dit geval geen vereiste. Je quad niet verzekeren zorgt er natuurlijk wel voor dat je op geen enkele manier bent gedekt voor mogelijke schade die je oploopt. Ook de aansprakelijkheidsverzekering zal in dit geval dus voor alle duidelijkheid niet tussenkomen op het ogenblik dat er schade is veroorzaakt.

                    Kan je een kinderquad verzekeren?

Een quadverzekering is dus niet altijd een vereiste, althans wanneer ze niet is goedgekeurd voor de openbare weg. Zoals hierboven aangegeven zal de aansprakelijkheidsverzekering in dat geval echter ook nooit tussenbeide komen bij opgelopen of veroorzaakte schade. Dat geldt wel voor schade die aan derden is aangebracht met een zogenaamde kinderquad. Voor dergelijke rijtuigen geldt immers dat ze onder de categorie van het kinderspeelgoed vallen. Daarvoor gelden de regels voor een echte quad dus eigenlijk sowieso niet. Let wel, om aanzien te worden als speelgoed is het wel belangrijk dat de kinderquad voldoet aan enkele eisen. Deze eisen hebben te maken met onder meer de snelheid die kan worden behaald met de quad en met het gewicht waarover ze beschikt.

            Hoe kan je jouw goedgekeurde quad verzekeren?

Wil je graag een quad verzekeren? Dan kan je daarbij eigenlijk een keuze maken tussen de verschillende opties die ook bestaan voor andere motorrijtuigen die er bestaan. Dit betekent in eerste instantie dat een quad die op de openbare weg rijdt ten minste moet zijn verzekerd door middel van een WA-verzekering. Deze verzekering afsluiten zorgt ervoor dat je quad voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen. Daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat de schade die jij aanbrengt aan derden op deze manier perfect is gedekt. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een meer uitgebreide quadverzekering. Gaat jouw voorkeur hier naar uit? Dan kunnen de onderstaande, meer uitgebreide opties zeker interessant zijn.

               Je quad verzekeren met een beperkt cascoverzekering

Je quad WA verzekeren zal lang niet altijd de interessantste keuze zijn. Dit uiteraard omdat je dan alleen maar kan rekenen op een dekking tegen schade aan derden. De keuze voor de beperkt cascoverzekering zorgt ervoor dat je meteen wel degelijk kan rekenen op een dekking tegen bepaalde vormen van schade aan de eigen quad. Zo kan je bijvoorbeeld rekenen op een tussenkomst bij schade als gevolg van een aanrijding met een dier. Ook schade als gevolg van een brand of wateroverlast zijn gedekt. Dit geldt overigens ook voor schade die het gevolg is van een diefstal of bijvoorbeeld een inbraak.

 

Diks verzekeringen | Vergelijken, verzekeren, ontzorgen.

               Je quad verzekeren met een allrisk verzekering

De laatste mogelijkheid waarover je beschikt is je quad verzekeren met behulp van een allrisk verzekering. In dit geval ben je verzekerd van alle dekkingen die ook deel uitmaken van de eerder aangehaalde polissen. Deze dekkingen worden echter nog uitgebreid met de zelf veroorzaakte schade die wordt gedekt. Op deze manier kan je natuurlijk rekenen op de meest optimale dekkingen voor de quad die je hebt aangekocht. Let wel, het afsluiten van een allriskverzekering voor een quad is niet bij elkaar verzekeraar mogelijk. Bovendien is het eveneens zo dat je rekening zal moeten houden met een behoorlijk stevig prijskaartje voor deze verzekering. Bedenk jezelf dus goed of deze verzekering echt de beste keuze is voor jou.