Tegenwoordig zijn alle auto’s voorzien van de nieuwste technische snufjes: adaptive cruise control, elektrische stoelverwarming, automatisch inparkeren, lane assist en zelfs autopilot. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een auto op de markt die het heeft. Toch zijn er manieren waarop je je auto nog technologisch geavanceerder kunt maken. Daarover lees je meer in deze blog. 

Gadgets

Tegenwoordig zijn er allerlei gadgets op de markt die je rijervaring een stuk prettiger maken. Denk bijvoorbeeld aan een bandenspanningscontrolesysteem. Zoals de naam al zegt is dit een apparaatje wat automatisch de spanning van je banden opmeet, waardoor je altijd de ideale bandenspanning hebt. Hierdoor gebruikt je auto minder brandstof, wat jou geld bespaart en ook nog eens goed is voor het milieu! Daarnaast heeft het bedrijf Mobileye een slimme camera die je in je voorruit camera kan plaatsen in het assortiment. Deze camera detecteert automatisch de aanwezigheid van voetgangers, fietsen en is in staat om de afstand tot je voorganger te berekenen. Ook krijg je een melding wanneer je de maximumsnelheid overschrijd. Dan krijg je een melding op het schermpje, én je hoort een geluidje. Natuurlijk moet je zelf altijd je ogen op de weg houden, maar dit systeem maakt autorijden toch nét een stukje veiliger, voor jou en je medeweggebruikers. Dit is wel een erg premium gadget, de prijs ligt namelijk net onder de 1000 euro.

Autoaanpassingen

Voor sommigen is een reguliere auto niet geschikt om zelf te besturen, bijvoorbeeld wanneer zij minder valide zijn. Om dan toch zelfstandig auto te kunnen rijden en van hun bewegingsvrijheid te kunnen genieten, kunnen er speciale autoaanpassingen gedaan worden. Zo kan de bestuurdersstoel bijvoorbeeld zo aangepast worden dat hij 90 graden gedraaid kan worden. Op deze manier kan een minder mobiele bestuurder toch makkelijk in- en uit de auto stappen. Ook kunnen de pedalen van een auto op de door de bestuurder gewenste manier aangepast worden. Zo kunnen mensen met weinig of geen controle over hun benen er bijvoorbeeld voor kiezen om handbediening in hun auto in te laten bouwen. Hiermee kunnen ze gas geven en remmen met hun handen. Ten slotte is het ook mogelijk om een beugel over de stuurkolom in te laten bouwen. Hiermee kunnen de richtingaanwijzers en lichten, die normaal aan weerszijden van het stuur zitten, met één hand gebruikt worden. Dit is ideaal voor mensen die nog maar één van hun handen of armen kunnen gebruiken.