We kennen het allemaal, de BPM. Je hebt er niets mee te doen als je een tweedehands auto koopt. In ieder geval qua aanschafwaarde. Deze is immers reeds betaald bij het importeren. Die belasting is dus dan al verrekend. Maar stel je nu eens voor. Dezelfde occasion bij de dealer om de hoek zie je in Duitsland voor een paar duizend euro minder te koop. Dan kun je je toch afvragen of het niet gunstiger is deze te importeren. Hier komt echter dan weer de BPM bij kijken.

De BPM is doorslaggevend

Die belasting die je moet betalen om in te voeren, de BPM, kan ervoor zorgen dat je toch liever je nieuwe tweedehandse auto bij de dealer om de hoek koopt. Is de occasion in Duitsland dusdanig laag geprijsd en is de BPM niet te hoog dan is het financieel aantrekkelijker om het Duitsland te kopen.

Uitgelicht: Kosten auto importeren: invoerkosten berekenen – Easy Import

De BPM in Nederland wordt tegenwoordig door vele Duitse handelaren als een slimme verkooptruc ingezet. Stel je eens voor dat je een gloednieuwe Mercedes wilt kopen. Je hebt een budget van 50.000 EUR, dat is toch al een ruim budget voor een limousine. Wellicht wat extra’s erbij zelfs. Het is geen elektrische auto of op waterstof dus er zit een redelijke BPM op. Nu heb je dezelfde Mercedes met vele extra’s voor 40.000 EUR in Duitsland. Een klein minpuntje is dat er 7000 km op de teller staat. Het gaat hierbij dus om een occasion maar wel een hele nieuwe dan.

Als de BPM dan dus niet te hoog is voor het importeren dan heb je eigenlijk voor minder geld toch een ‘nieuwe’ Mercedes. Tegenwoordig kiezen steeds meer en meer Nederlanders ervoor om op deze manier een nieuwe auto te kopen. Het kan toch behoorlijk wat geld schelen. Voor die paar duizend Euro heb je meer Mercedes en wellicht hou je er nog cash aan over ook.

Tip: Ontvang een GRATIS kostenoverzicht met BPM berekening

Het nadeel is wel natuurlijk dat het importeren wat meer werk en dus tijd kost. Plus je moet de Mercedes nog even naar Nederland laten brengen. Je mag er niet meteen in rijden namelijk. Maar goed, deze kosten en het BPM voordeel kunnen wel doorslaggevend zijn. Qua service maakt het niet uit, er zijn zat van garages die het echt niet uitmaakt waar je de auto koopt.